A vizes élőhelyek hazánk legváltozatosabb élővilággal rendelkező területei közé tartoznak. A Dél-Alföld különösen gazdag az időszakos és állandó vízborítású területekben, amelyek számos madárfaj számára nyújtanak pótolhatatlan fészkelő- és táplálkozóhelyet.

A régió legnagyobb, az 1971-es Ramsari Egyezmény által is védett vizes élőhelyei közé tartoznak a szegedi Fehér-tó és Fertő, a kardoskúti Fehér-tó, a tömörkényi Csaj-tó és a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet szikes tavai (Büdös-szék, Vesszős-szék, Hatvani-csatak). A hajdani kiskunsági szikes tóvilág emlékeként számos kisebb, időszakos vízállás található elszórva a régióban, amelyek szintén fontos élőhelyek a költő- és vonuló vízimadarak szempontjából.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együttműködve évtizedek óta végzi a vízimadarak állományának felmérését a Dél-Alföld legfontosabb vizes élőhelyein. A késő tavaszi és nyári időszakban a költő fajok, míg az őszi, téli és kora tavaszi rendszeres területbejárások során a vonuló és telelő vízimadarak felmérését végezzük.

Látogasson meg minket!

Elérhetőség