A mórahalmi Nagyszéksós-tó Szegedtől 20 km-re található. A mintegy 100 hektáros terület a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része. Az eredetileg szikes tó jellegű természetes vízállás a környező semlyékek vizét gyűjtötte össze, a múlt század második felétől pedig halastóként hasznosították. A vízszint folyamatos csökkenése, a terület kiszáradása miatt azonban felhagytak a tó gazdasági hasznosításával, a 20. század végére pedig szinte teljesen benőtte a nád a nyílt vízfelületet.

Mórahalom Város Önkormányzata és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2008-ban egy Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciós munkába fogott a területen, melynek keretében bivalyokat telepített a benádasodott tómederbe. Ezzel létrejött a Dél-Alföld első bivalyrezervátuma, a vizes-mocsaras élőhelyeket kedvelő háziállatokkal történő legeltetés pedig látványos módon állította helyre a hajdani szikes tavat.

A tómeder nagy részét újra nyílt vízfelület borítja, a tavat övező füves terület legeltetése pedig újra alkalmas költőhelyet biztosít a klasszikus szikes tavi fészkelő madárfajoknak. Ennek köszönhetően újra fészkelni kezdett a területen a gólyatöcs (Himantopus himantopus), a gulipán (Recurvirostra avosetta), a nagy goda (Limosa limosa) és a piroslábú cankó (Tringa totanus), a vízzel borított területek vízi növényzete pedig a mocsarak költőfajának számító fattyúszerkőnek (Chlidonias hybridus), cigányrécének (Aythya nyroca) és feketenyakú vöcsöknek (Podiceps nigricollis) nyújt otthont.

A Nagyszéksós-tó szélén kialakított betekintő, kilátó és tanösvény a turisták kedvelt célpontja, ennek köszönhetően a terület madárvilága teljesen hozzászokott az emberi jelenléthez. A tómederben költő- és táplálkozó madarakat ezért egészen közelről is lehetőség nyílik megfigyelni, ami a madármegfigyelők mellett a természetfotósok számára is kedvelt célponttá teszi a bivalyrezervátumot. A Körös-éri Tájvédelmi Körzetben található láprétek és semlyékes területek – ásotthalmi Csodarét, mórahalmi Tanaszi-semlyék – pedig védett és fokozottan védett növényfajok tömegével biztosít maradandó élményt a botanika iránt érdeklődő látogatók számára.

 

A mórahalmi Nagyszéksós-tó bárki által szabadon látogatható!

Látogasson meg minket!

Elérhetőség