(1894 - 1973)Az ősi Fehér-tó végnapjaiban kezdte el rendszeresen járni a mocsárvilágot Dr. Beretzk Péter, a szegedi MÁV kórház orvosa, későbbi igazgató-főorvosa. Foglalkozása ellenére tudományos tevékenységét a madártan területén fejtette ki, s jelentős szerepe volt Fehér-tó madárvilágának feltárásában. Tudományos közleményei, ismeretterjesztő írásai és madárpreparátum gyűjteménye alapján pontos képet kaphatunk arról, milyen gazdag is lehetett a hajdani szikes tó madárvilága.

Ennél is fontosabb azonban, hogy Dr. Beretzk Péter idejében felismerte azt a veszélyt, ami a halastórendszer kialakításával e páratlan élővilágot fenyegette. Az ő kitartó közbenjárásával 1938-ban mintegy 200 hektárt nyilvánítottak védetté az ősi Fehér-tó medréből, létrehozva ezzel az ország első madárrezervátumát.

Dr. Beretzk Péter végül már nem élhette meg a Magyar Madártani Egyesület megalakulását, csupán néhány hónappal az alapító ülés előtt hunyt el 1973-ban. Tevékenysége azonban napjainkig meghatározza Szeged és a régió ornitológiai életét, ezért a tóvidék megmentéséért folytatott, gyakran reménytelen küzdelméért a hálás utókor „A Fehér-tó Atyja”névvel ismerte el a kiváló tudóst.

Látogasson meg minket!

Elérhetőség