Programlehetőségek

Őszi darules
Őszi darules

Vezetett darutúráinkon közvetlen közelről lehet megcsodálni a naplementében hangosan behúzó darucsapatok látványát. A programban távcsöveket és szakvezetőt egyaránt biztosítunk, ezért a túra során a Fehér-tó szabadon nem látogatható területeire is belépési lehetőség nyílik. Bővebben...

Madárgyűrűzés
Madárgyűrűzés

A Fehér-tavi Ornitológiai Tábor madárgyűrűzési munkája a látogatóközpont vendégei számára bármikor megtekinthető. A sztenderd kutatómunka éves menetrendje [ide kattintva] olvasható, továbbá az [aktuális programjainkat] ismertető oldalunkon is megtalálhatók a pontos gyűrűzési napok. Bővebben...

Tanösvény
Tanösvény

A Szalakóta Látogatóközpont tematikus tanösvénye mintegy 5 km hosszan vezet a Fehér-tó északi partja mentén. Az útvonal kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a szegedi Fehér-tó régi és új arculatát egyaránt megtekinthessük; míg egyik oldalon a halgazdaság sokszáz hektáros halastavai húzódnak. Bővebben...

Üdvözlünk az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportjának honlapján!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportjának oldalain - az aktuális hírek mellett - a Helyi Csoport által üzemeltetett madárgyűrűző állomás munkájáról, a Fehér-tó történetéről, továbbá egyéb tevékenységeinkről találsz információkat. Bemutatjuk a fehér-tavi madárgyűrűzést a kezdetektől egészen napjainkig. Maga a Madárvárta a Fehér-tó XIII-as tóegysége mellett található, Sándorfalva határában. Az épület a Magyar Állam tulajdonát képező, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő egykori ikerház, amelyet felújítása óta Szalakóta Látogatóközpont néven üzemeltet Csoportunk.

Őszi darules

A tórendszer ideális pontján bevárjuk a darvak esti behúzását. Reményeink szerint madarak tízezrei húznak el a fejünk fölött.

Program leírás

Tanösvény

Az útvonal kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a szegedi Fehér-tó régi és új arculatát egyaránt megtekinthessük.

Tudjon meg többet

Madárgyűrűzés

A Fehér-tavi Ornitológiai Tábor madárgyűrűzési munkája a látogatóközpont vendégei számára bármikor megtekinthető

Bővebb információ

A mórahalmi Nagyszéksós-tó

A mórahalmi Nagyszéksós-tó Szegedtől 20 km-re található. A mintegy 100 hektáros terület a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része. Az eredetileg szikes tó jellegű természetes vízállás a környező semlyékek vizét gyűjtötte össze, a múlt század második felétől pedig halastóként hasznosították.

A Szeri-puszta

A Szeri-puszta Szegedtől mintegy 35 km-re található. Az Ópusztaszer, Pusztaszer és Baks települések által határolt ősi pusztafolt kiterjedése meghaladja a háromezer hektárt.

A szegedi Fehér-tó

A Fehér-tó és a Fertő együttesen egy több mint 2000 hektár kiterjedésű halastórendszert alkotnak. A gátak mentén kisebb-nagyobb kiterjedésű nádszegély húzódik, amelyek háborítatlan fészkelőhelyet biztosítanak a vöcsök- és récefélék számára.

A tömörkényi Csaj-tó

A tömörkényi Csaj-tó Szegedtől nagyjából 50 km-re, a Szeri-puszta közvetlen szomszédságában található. A Síróhegyi-halastavakkal együtt a teljes halastórendszer mintegy 1200 hektár kiterjedésű.

A kardoskúti Fehér-tó

Hódmezővásárhely és Orosháza között, Szegedtől mintegy 50 km-re található a kardoskúti Fehér-tó. Az ősi Maros medréből kialakult, mintegy 80 hektár kiterjedésű szikes tavat a hajdani Vásárhelyi-pusztából megmaradt, 8000 hektárnál is nagyobb szikes gyep öleli körül.

A Csanádi-puszták

A Csanádi-puszták egyik legértékesebb madártani értékét a térség egyetlen túzokállománya (Otis tarda) adja. A terület fokozottan védett fészkelő ragadozómadarai a pusztai ölyv (Buteo rufinus), parlagi sas (Aquila heliaca), a kerecsensólyom (Falco cherrug) és a kék vércse (Falco vespertinus).

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet Szegedtől mintegy 30 km-re, a Tisza bal partján terül el több mint 2000 hektáron. Az ártéri vízi világ, melyet a Tisza és mellékfolyói alakítottak ki, mára csak néhány szigetszerű foltban maradt fenn.

 • Az Év Madara Túra - Szeged

  Az Év Madara Túra - Szeged

  05 Mar 2022

  Időpont: 2022. 03. 05. Hely: Szeged, Rotary- tanösvény Térkép: Google Maps 

 • Egész napos program Hódmezővásárhelyen

  Egész napos program Hódmezővásárhelyen

  14 May 2022

  Időpont: 2022. 05. 14. Hely: Hódemzővásárhely, Téglagyári Tanösvény Térkép: Google Maps 

 • Madárgyűrűzés Szegeden, az Erzsébet-ligetben

  Madárgyűrűzés Szegeden, az Erzsébet-ligetben

  26 Feb 2022

  Időpont: 2022. 02. 26 Hely: Szeged, Erzsébet-liget Térkép: Google Maps 

 • Madárgyűrűzési Bemutató - 2.CES

  Madárgyűrűzési Bemutató - 2.CES

  30 Apr 2022

  Időpont: 2022. 04. 30. Hely: Fehér-tavi Ornitológiai Tábor, Szalakóta Látogatóközpont Térkép: Google Maps 

 • Madárgyűrűzési bemutató - Őszi programsorozat

  Madárgyűrűzési bemutató - Őszi programsorozat

  16 Nov 2019

  Időpont: 2019. november 16. Hely: Szalakóta Látogatóközpont, 6762 Sándorfalva, Szegedi utca  Térkép: Google Maps 

 • Tavaszi Madarászat a Csaj-tón

  Tavaszi Madarászat a Csaj-tón

  27 Mar 2022

  Időpont: 2022. 03. 27.  Hely: Csaj-tó, Tömörkény Térkép: Google Maps 

Látogasson meg minket!

Elérhetőség