Programlehetőségek

Őszi darules
Őszi darules

Vezetett darutúráinkon közvetlen közelről lehet megcsodálni a naplementében hangosan behúzó darucsapatok látványát. A programban távcsöveket és szakvezetőt egyaránt biztosítunk, ezért a túra során a Fehér-tó szabadon nem látogatható területeire is belépési lehetőség nyílik. Bővebben...

Madárgyűrűzés
Madárgyűrűzés

A Fehér-tavi Ornitológiai Tábor madárgyűrűzési munkája a látogatóközpont vendégei számára bármikor megtekinthető. A sztenderd kutatómunka éves menetrendje [ide kattintva] olvasható, továbbá az [aktuális programjainkat] ismertető oldalunkon is megtalálhatók a pontos gyűrűzési napok. Bővebben...

Tanösvény
Tanösvény

A Szalakóta Látogatóközpont tematikus tanösvénye mintegy 5 km hosszan vezet a Fehér-tó északi partja mentén. Az útvonal kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a szegedi Fehér-tó régi és új arculatát egyaránt megtekinthessük; míg egyik oldalon a halgazdaság sokszáz hektáros halastavai húzódnak. Bővebben...

Üdvözlünk a szegedi Fehér-tó hivatalos honlapján!

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Helyi Csoportja által üzemeltetett madárgyűrűző állomás munkáját mutatjuk be ezeken az oldalakon. Az oldalon Madárvártánk munkájáról, helyi csoportunk egyéb tevékenységeiről, a Fehér-tó történetéről találsz információkat az aktuális híreink mellett. Bemutatjuk a fehér-tavi madárgyűrűzést a kezdetektől, amely az összes gyűrűzési adatot fogja tartalmazni, így hamarosan egy komoly adatbázisban tudtok böngészgetni. Maga a Madárvárta a Fehér-tó XIII-as tóegysége mellett található, Sándorfalva határában. Itt található a Magyar Állam tulajdonát képező, a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében lévő ikerház, amelynek egyik felét bérli csoportunk 1995 óta.

Őszi darules

A tórendszer ideális pontján bevárjuk a darvak esti behúzását. Reményeink szerint madarak tízezrei húznak el a fejünk fölött.

Program leírás

Tanösvény

Az útvonal kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a szegedi Fehér-tó régi és új arculatát egyaránt megtekinthessük.

Tudjon meg többet

Madárgyűrűzés

A Fehér-tavi Ornitológiai Tábor madárgyűrűzési munkája a látogatóközpont vendégei számára bármikor megtekinthető

Bővebb információ

A mórahalmi Nagyszéksós-tó

A mórahalmi Nagyszéksós-tó Szegedtől 20 km-re található. A mintegy 100 hektáros terület a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része. Az eredetileg szikes tó jellegű természetes vízállás a környező semlyékek vizét gyűjtötte össze, a múlt század második felétől pedig halastóként hasznosították.

A Szeri-puszta

A Szeri-puszta Szegedtől mintegy 35 km-re található. Az Ópusztaszer, Pusztaszer és Baks települések által határolt ősi pusztafolt kiterjedése meghaladja a háromezer hektárt.

A szegedi Fehér-tó

A Fehér-tó és a Fertő együttesen egy több mint 2000 hektár kiterjedésű halastórendszert alkotnak. A gátak mentén kisebb-nagyobb kiterjedésű nádszegély húzódik, amelyek háborítatlan fészkelőhelyet biztosítanak a vöcsök- és récefélék számára.

A tömörkényi Csaj-tó

A tömörkényi Csaj-tó Szegedtől nagyjából 50 km-re, a Szeri-puszta közvetlen szomszédságában található. A Síróhegyi-halastavakkal együtt a teljes halastórendszer mintegy 1200 hektár kiterjedésű.

A kardoskúti Fehér-tó

Hódmezővásárhely és Orosháza között, Szegedtől mintegy 50 km-re található a kardoskúti Fehér-tó. Az ősi Maros medréből kialakult, mintegy 80 hektár kiterjedésű szikes tavat a hajdani Vásárhelyi-pusztából megmaradt, 8000 hektárnál is nagyobb szikes gyep öleli körül.

A Csanádi-puszták

A Csanádi-puszták egyik legértékesebb madártani értékét a térség egyetlen túzokállománya (Otis tarda) adja. A terület fokozottan védett fészkelő ragadozómadarai a pusztai ölyv (Buteo rufinus), parlagi sas (Aquila heliaca), a kerecsensólyom (Falco cherrug) és a kék vércse (Falco vespertinus).

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet Szegedtől mintegy 30 km-re, a Tisza bal partján terül el több mint 2000 hektáron. Az ártéri vízi világ, melyet a Tisza és mellékfolyói alakítottak ki, mára csak néhány szigetszerű foltban maradt fenn.

Látogasson meg minket!

Elérhetőség