A Szalakóta Látogatóközpont tematikus tanösvénye mintegy 5 km hosszan vezet a Fehér-tó északi partja mentén. Az útvonal kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a szegedi Fehér-tó régi és új arculatát egyaránt megtekinthessük; míg egyik oldalon a halgazdaság sokszáz hektáros halastavai húzódnak, addig a túraösvény másik oldalán a hajdani szikes tó megmaradt peremterületét képező szikes gyepek fekszenek.

A halastavak szegélyén húzódó nádszigetek mellett haladva tanúi lehetünk a nádrengeteg nyüzsgő madárvilágának. A rejtett életű nádi énekesmadaraktól a sűrűben fészkelő gémfélékig bármi szem elé kerülhet a kiterjedt nádas közelségének köszönhetően. Az ösvény másik oldalán, a legeltetett szikes gyepfoltokon ezzel szemben a puszták jellegzetes madaraival találkozhatunk. A sándorfalvi Macskási gyep és a szatymazi Székalj csapadékos telek után idézi vissza igazán, milyen lehetett az ősi Fehér-tó eredeti pompájában. Ilyenkor azok a jellegzetes szikes tavi madárfajok is újra megjelennek, melyek hajdanán hatalmas tömegekben lakták a végeláthatatlan Vadvízországot.

Az útvonal mentén interaktív feladatokat is tartalmazó tanösvénytáblák találhatók, melyek informatív módon mutatják be nem csak a terület történetét és természeti adottságait, de az aktuális természetvédelmi problémákat és az ezek megoldására alkalmazható módszereket is. A Szalakóta Látogatóközponttól induló és a szatymazi Postakocsi csárdánál végződő 5 km hosszú tanösvényen a táblák elhelyezkedése folytán akár kisebb, 1 km-es körutak is tehetők. Okostelefon segítségével az információs táblák tartalma angolul is elérhető a helyszínen.

A Szalakóta Látogatóközpontnál emellett egy további vízi tanösvény is található. A madárgyűrűző állomás hálóhelyének is otthont adó, mintegy 200 m hosszúságú pallósor a Fehér-tó egyik legnagyobb nádszigetét szeli keresztül, amíg a nyílt víz szélén álló leskunyhóig jutunk. A nádasban vezető ösvény információs táblái bemutatják a nádsziget jellegzetes madárfajait. Okostelefonunk segítségével nem csak a táblák angol nyelvű digitális változatát érhetjük el, de az énekesmadarak jellegzetes énekhangjait is meghallgathatjuk. A tanösvény végén található leskunyhóban ún. detektív üvegablakok biztosítják, hogy láthatatlanok maradhassunk a tó vízimadarai számára, lehetővé téve ezzel a madárvilág közvetlen közelről történő megfigyelését.

 

Figyelem: A tanösvény teljes hosszában magánterületen vezet, ezért kizárólag csak vezetővel látogatható!

Látogasson meg minket!

Elérhetőség